Door de haperende Chinese economie van het afgelopen jaar, beginnen de eerste Aziatische beleggers hun geld terug te trekken. Dat kan gevolgen hebben voor de Europese vastgoedmarkt voorspelt Liz Troni, vastgoed strateeg bij belegger Aberdeen.

Ook zijn er nu minder bieders per pand, wat vooral voelbaar is in Londen, waar het leeuwendeel van het Aziatische geld naartoe stroomde. Zes maanden geleden ging daar een grote winkeldeal niet door. Vastgoedadviseur Colliers ziet ook dat Chinees kapitaal zich terugtrekt, maar denkt dat dit een kortetermijntrend is.

Als partijen uit Azië zich terugtrekken zullen prijzen dalen en heel grote gebouwen moeilijker verkoopbaar worden. Aziatische partijen gebruiken hun investeringen in Europa als een soort bankrekening. Dit wordt ook gezien in Parijs, maar het is geen trend in kleinere Europese steden, zegt Troni. Amsterdam lijkt geen gevaar te lopen:  meestal kijken de Aziatische partijen niet naar Amsterdam laat Troni weten. Ze willen het liefst in één klap veel geld uitgeven en daarvoor zijn de grachtenpanden niet geschikt.

Bron: Het Financieele Dagblad

5/5 - (2 stemmen)